O društvu
O nama

U našem odsjeku ćete pronaći uglavnom mlade ljude koji se prvenstveno bave alpinizmom. Ovisno o raspoloženju i mogućnostima bavimo se i svakakvim drugim aktivnostima poput sportskog penjanja, planinarenja, biciklizma, skijanja, bordanja, sanjkanja, grudanja...
U principu najvažnije je da je zabavno i da je dobro društvo.

Svaki ponedjeljak se nalazimo u 20:00 sati u prostorijama našeg društva. Sastanci su neformalni i otvoreni za sve tako da slobodno navratite. Obično gledamo slike sa prošlih izleta i planiramo sljedeće, gledamo filmove, održavamo predavanja uglavnom, družimo se.

Svake godine, obično u proljeće, organiziramo alpinističku školu. Tijekom odprilike dva mjeseca koliko otprilike traje škola naučiti ćete se sigurno baviti alpinizmom, upoznati mnoga mjesta u Hrvatskoj i Sloveniji za koja možda niste znali i iz perspektiva koje da sada još niste doživjeli. I ne manje važno, postati ćete naš član i zajedno sa nama se nastaviti penjati.

Odsjek također ima svoje oružarstvo u kojem se nalazi alpinistička oprema koju mogu posuđivati svi članovi odsjeka.

Posjetite nas ponedjeljkom, dođite na školu i možda se i vama život promijeni kao što se i nama.

Kratka povijest odsjeka
Alpinistički odsjek PD Zagreb osnovan je 8. lipnja 1948. godine. U njemu se okupila generacija predratnih iskusnih penjača koji su u PD "Zagreb" unijeli bogato iskustvo "Alpinističke sekcije HPD središnjice u Zagrebu", koja je od 1935. u kontinuitetu djelovala devet godina. Presudnu ulogu u ponovnom zamahu alpinizma u Zagrebu, imao je Drago Belačić - Žohar, koji je mladim alpinistima, izravno, u stijeni, prenosio svoje bogato penjačko iskustvo.

Godine 1952, naveza Hanzer - Šantek u sjevernoj stijeni Triglava ponavlja "Čopov steber". To je ujedno i prvi klasični uspon šestog stupnja teškoće kojeg su hrvatski alpinisti ispenjali u Julijskim Alpama.

Mirko Zgaga i Ivo Gropuzzo objavljuju knjigu "Kroz visoke planine", prvi penjački udžbenik na hrvatskom jeziku.

U studenom 1952. osnovana je u PD "Zagreb" prva Stanica GSS u Hrvatskoj.

Godine 1955, Ervin Hanzer u navezu sa Brankom Lukšićem iz AO PDS Velebita ponavlja "Aschenbrennerov smjer" u sjevernoj stijeni Travnika, što je predstavljalo definitivnu potvrdu kvalitete hrvatskog alpinizma.

Razdoblje kraja pedesetih i šezdesete godine obilježio je alpinist Zlatko Smerke. Osim penjačkih aktivnosti, uspješno se do naših dana bavi alpinističkom i planinarskom publicistikom i fotografijom.

Početkom 1965. godine već vrlo oslabljeni alpinistički odsjek nužno je sve bliže "fuziji" sa Omladinskom sekcijom u novu, Alpinističko-omladinsku sekciju.

Početkom sedamdesetih, poneki članovi omladinsko-Skijaško-Alpinističke sekcije (OSA) pohađaju alpinističku školu u organizaciji AO PDS Velebita, te se tako polako okuplja jezgra budućeg AO-a.

Osnivački sastanak obnovljenog odsjeka održan je 12. prosinca 1973. Ubrzo se penju najteži usponi u stijenama Kleka i Paklenice.

Bilježimo i sudjelovanje na ekspediciji na Mount Kenyu. Penje se i na pješčanim stijenama u Slovačkoj, a pohodi se i penjačko područje Prokletija. Organizirano je i vrlo uspješno logorovanje odsjeka u Chamonixu, a ispenjano je niz zahtjevnih uspona.

Članovi odsjeka redovno su odlazili u penjačka područja Bosne i Crne Gore: na Volujak, Trnovački Durmitor, Komove, Durmitor i Romaniju, gdje je ispenjan veći broj prvenstvenih smjerova.

U visokim Alpama penju se zahtjevni usponi kroz stijene Mont Blanca, Matterhorna, Dent du Geanta, Aiguille du Grand Charmosa, Petit Drua.

U veljači 1983. godine ispenjano je cjelovito zimsko grebensko prečenje Kamniških Alpa.

Najkvalitetniji penjači u AO u cijelom razdoblju obnovljenog odsjeka zasigurno su Branko Puzak - Campi i Davor Butković - Žu. Često su puta zajedno činili poznati "ekspedicijski navez". Penju prvenstvene uspone u Fanskim Gorama (1984.), u Andama (1985.), u južnoj stijeni himalajskog šestisućnjaka Ama Dablam (1986.), u masivu Tjan Sana (1987.). Na jesen iste godine, navez Puzak - Butković sudjeluje na himalajskoj ekspediciji na Ngozumba Kang (7743 m), te penje prvenstveni smjer kroz 2400 metara dugačku južnu stijenu.

Godine 1990. Žu sudjeluje i u ekspediciji na Annapurnu.

Članovi odsjeka sudjelovali su od prvih dana u domovinskom ratu, u sastavu "Planinske satnije Velebit", "Gorskog zdruga", te drugih specijalnih postrojba HV-a. Boris Živković, član planinarskog društva Runolist i našeg alpinističkog odsjeka, poginuo je braneći Vukovar.

U ovom razdoblju Branko Puzak penje u zahtjevnim stijenama doline Yosemite u Sjedinjenim državama, a 1995. godine sudionik je Hrvatske ekspedicije na himalajski osamtisućnjak Cho Oyu.

Društvo u novije vrijeme obnavlja penjačku opremu odsjeka. Sve to, uz pokretanje alpinističkog tečaja, budi nadu u ponovno jačanje i kvalitetu alpinizma u HPD "Zagreb Matica".