Klek - HPD i Glava

Otišli smo Matej i ja sa Dorom i Krunom iz Željezničara na Klek u subotu, a pridružili nam se i Marko Bejuk i Kranjec.

Matej i ja smo penjali HPD kroz originalnu ulaznu varijantu (2 kamina). Smjer je super i lagan. Brdo začinskog bilja smo mirisali (šteta što nisam neku vrećicu ponio sa sobom). Detalj uopće nije kompliciran niti težak (svi grifovi su vidljivi i jasno je što treba napraviti). Zapravo nam je teži bio ulazni cug (IV+) ulazni u kojem smo išli direktno na greben. Tamo nije bilo nikakvih klinova te je svaki kamen malo klimav. Oprezno i polako kroz to pa nije bilo panike.

Nakon tog sreli Bejuka i Kranjeca koji su penjali Ogledalo i dogovorili da idemo u Glavu. Ovo je ipak bio teži smjer iako je cijeli pospitan (gdje nema spitova ima klinova). Drugi cug 3+ nije baš 3+ nego teže nekaj. Detalj zahtjeva snage u početku pa onda dolazi do kamina (nismo štandali na GSS štandu). Tu sam se previše zavukao na vrhu kamina i time nisam skužio lijepe grifove s vanjske strane. Na kraju sam se primio za komplet i skužio da sam imao grifove kraj glave - papak :) Moja ocjena 5b+/c, A0. Matej ga je popeo junački slobodno kao pravi as :) Ostatak smjera je ok.

Marko i Kranjec su nas lijepo dočekali na vrhu (mislim da je njima išlo ipak malo lakše nego nama jer su strong).

Dora i Kruno popeli Omladinski pa se spustili s Kleka i šetali prema Ogulinu (našli smo ih na jednom zavoju po putu)

Popili pivu koju i pojeli pizzu na izlazu iz Ogulina (neloše) pa otišli doma.
Dobar trip!

Glumac
----

Matej:

Da se ukratko (ovaj put za ozbač!) nadovežem na Goranov izvještaj.

HPD

Izabrali smo originalni ulaz ocijenjen s III+, A0. Čim trojka ima plus znači da baš i nije trojka i tako i bi (slobodno IV(+)?). Postoje 4 klina u cugu i bili su dovoljni. Dva su očito služila u svrhe A0 jer se daju cimati polomljenim malim prstom.
2. cug sam spojio dva skroz do štanda na lijepljenoj alci i spitu. S obzirom da se radi o 65 m (2 gurtne za osiguranje ;)) Goran je zadnjih 5 m morao simultano penjat. Prije detalja ima još jedan lakši cug sa spitova. Na prva 3 cuga treba dobro paziti da se ne odranja kamenje. Recimo, ja taj smjer ne bih volio penjati iza nekoga.
Detalj je zapravo prečka. Ocjena drži vodu ali je subjektivni dojam da je puno lakše zbog mnoštva spitova i klinova. Štandali smo odmah nakon na velikoj polici odakle puca prekrasan pogled na zrak i zelenilo od ispod. Ne mora se tamo štandati već se može produljiti preko T klina na sljedećoj polici (prvi put vidio to čudo) sve do zadnjeg štanda. Za zadnji cug smo vijećali kamo ćemo. Po skici su dva izlaza - lijevi i desni po kaminima. Ja sam odlučio otići ravno gore po razvedenoj ploči. Koliko sam skužio to je i originalni izlaz. Nema nikakvih klinova i definitivno je teži nego što je od dolje izgledalo (slobodno IV(+)?). A možda je to samo dojam nakon što se osiguraš na najmanji čok i onda pređeš 5 m do sljedećeg poludobrog međuosiguranja :) Izlaz je taman kod nekih velikih glonđi na kojima se da dobro štandati, kojih 10 m ispod glavnog vrha Kleka. Za svaku preporuku.

Glava

Prvi cug drži ocjenu (5a), a drugi sumnjive ocjene III+ (primijećujem već trend) to zasigurno ne drži. Najteža trojka koju sam dosad penjao, a vjerojatno i četvorka. Ulaz s držanjem za i stajanjem na klekovini nad ponorom, a nakon toga prvo uži pa širi kamin koji nisu baš tako trivijalni. Onako, u rangu 2. cuga Altweibersommera na Dabrovima. 3. cug je detaljni. Jako je dobro pospitan, a i klinova ima pregršt što opet govori nešto samo po sebi. Kreće sa široke police s koje je moguć odstup pješke na desno za one koje prije navedena trojka razdrma :)
Radi se o penjanju na raskorak koje pumpa listove i ruke u čudnim položajima. Dosta sam brzo to prošao, ali da je bilo lagano - nije. Gornji kamin je nešto lakši fizički ali također zahtjeva dobro postavljanje. 5b nije, osim ako opet ne želimo naći kandidata za najteži 5b.
Nakon toga je neki 4b koji drži ocjenu i trojka koja je napokon ono što bi trojka trebala biti. Izlazi se točno na vrh klečke Glave.

U nedjelju mi vrag nije dao mira pa sam opet otišao na Klek ali više turistički. Popeo sam samo List (III+ :D, čak je tome i bliži od ovih ostalih) i onda otišao na kupanje na jezero Sabljaci i obilazak lokalnih ponornica, jezerceta i livada sa šumskim jagodama.
S obzirom da sam prije toga na Kleku penjao samo Dragmanicu i Omladinku vikend je bio više nego zadovoljavajuć. Klek mi se lagano uspinje na listi omiljenih penjališta.

M.

Glumac