LJAŠ: Il Risveglio dei Mascherini

Il Risveglio dei Mascherini

Dosad naljepši smjer koji sam penjala na ljetnoj alpinističkoj školi je Il Risveglio dei Mascherini. Penjući ga, cijelo sam se vrijeme osjećala ugodno, sigurno, uživala u penjanju, baš kao i pogledu na prekrasne Dabre.

Ulaz u smjer nije najlakše pronaći! Naročito u proljetni dio godine, kada bujne krošnje stabala blokiraju pogled na vrhove stijena. Sari je rečeno da, kako bi pronašle ulaz u smjer, hodamo do smjera Rolling Stones te nastavimo još malo dalje. No, pošto smo se na taj način pronašle ispred goleme kamene prepreke koju treba obilaziti po teško prohodnom terenu – preporučila bih da se još sa makadamske ceste, uz pomoć skice / fotografije smjera, pokuša prepoznati nazubljeni vrh Risveglia te direktno kroz šumu krene prema njegovu dnu.

Sa lijeve se strane ulaza u smjer nalazi velika špilja, koja može poslužiti kao orijentir. Meni je, nakon pola sata traženja, kao orijentir poslužio čik cigarete. Uočivši njega, ignorantski bačenog na tlo, zaključila sam kako je tu očito već netko bio prije mene, te sam isti tren uočila spit nekoliko metara iznad sebe.

U prvom se cugu nalazi ploča težine 5c, no ako je potrebno - vrlo se lako da izbjeći ako se ode malo ulijevo. Lijevo se od ploče nalazi pukotina ispunjena kamenjem, koje u kritičnim trenutcima može poslužiti kao stepenica za lijevu nogu. Ostatak smjera težine je 5b, sa lijepim hvatovima za ruke, nešto manje za noge. Prije smjera, ne bi bilo loše dobro se razgibati, pošto su mi u nekoliko navrata sjajno poslužile stare balerinske sposobnosti dizanja nogu do ušiju. Također, tu i tamo je nužno i pošteno grljenje stijene iliti tuljenjarenje.

S vrha se može jednostruko apsajlati u suprotnom smjeru, na livadu na koju se spušta i iz smjera Rolling Stones, no nažalost, Sara i ja nismo bile 100% sigurne kako to izvesti zbog jakog vjetra koji je nosio štrik na sve strane, stoga smo se trostrukim apsajlom spustile od kud smo i došle. Za to bi trebalo imati 70 metarski štrik, kojeg nažalost nismo imale, pa smo zadnjih par metara oprezno otpenjale.

ana.rako