Škotska zima napokon

19.-21.1.2019. Sjeveroistočna Škotska – Cairngorms

S već provjerenim partnerom (Eoin) odlazim u petak noćnim vlakom iz Londona prema mjestu Aviemore. Tamo stižemo u subotu rano ujutro i lovimo bus prema ski centru (pola sata vožnje od Aviemora), od kud 1h blagog pristupa vodi do nekoliko zanimljivih stijena. Odabiremo Coire an t-Sneachda zbog većeg broja laganih smjerova.

Kako nisam penjao prije zimske smjeri (a i partner mi nije iskusan u zimskom penjanju) u Škotskoj startamo sa smjerom ocjene II koja prolazi vrlo jasnim kuloarom. Zaključujemo (uz potvrdu iskusnijeg naveza koji se našao iza nas) da je smjer tvrda dvojka jer nema dovoljno leda (detalj je ćelavi kamin uz pristojne stopinke). Zanimljivo je da sam uspio ispustiti set čokova iz ruke pri vodstvu u detaljnom cugu što je povećalo nivo zabave i uzbuđenja ostatak cuga.

Sljedeći dan odlučujemo popeti smjer Wavelenght ocjene III, ali nakon prvog cuga mi partner govori da se ne osjeća samouvjereno i predlaže abseil iz smjera. Vrijeme se potpuno promijenilo od prvog dana i osim što je hladno puše neugodan vjetar koji na mahove ima snažne udare. Od tamo odlazimo u smjer Goat Track Gully (ocjena II) koji nudi lijepo mix penjanje u prvom cugu i lagan zaleđeni drugi cug, te bi trebao biti zaklonjen od vjetra. U prvom cugu vodim svoj prvi mini prevjes u mixu (tramvajac u koji kačim cepin) i uz par akorobatskih pokreta dolazim do štanda na ledu. Eoin preuzima vodstvo u drugom cugu (njegovo prvo vođenje leda u životu) ali nakon par metara odustaje zbog tog što se osjeća nesigurno. Cug stvarno nije bio težak (možda WI3+/4-) sa jednim zanimljivim gibom pri kraju. Navečer sam skužio da su mu cepini tuplji od kuke na automobilu tako da mu svaka čast na pokušaju i hrabrosti za vođenje cuga.

Treći dan vjetar još jače puše te se odlučujemo samo na šetnju do stijene i malo vježbe kretanja po ledu i izradu abalakova. Smrzli smo se ko guzice i gledali neka 3 asa kako usred stijene preko 3 sata pokušavaju riješiti možda 5m smjera (vrlo ozbiljno djeluje njihov smjer). Pojma nemamo kako je to završilo. Ponedjeljak navečer vlak i u utorak ujutro ravno na posao.

1.-3.2.2019. Jugozapadna Škotska

Nabrijan od prije 2 vikenda dogovaram ponovno odlazak, ovaj puta sa, nadam se, malo jačim partnerom. Od 3 dečka s koja idem znam samo jednog. Ovaj put idemo s kombijem na 9h vožnju.

U petak ujutro dolazimo na mjesto zločina (Beinn Udlaidh) gdje bi trebalo biti dosta leda (snijeg nije predelan pa nam led ostaje jedina opcija).

Penjem sa dečkom kojeg znam i opet ispadam iskusniji (do tog trenutka sam popeo čak 5 ledenih smjerova u životu!) te odlučujemo probati nešto zahtjevniji klasik (Quartzvein Scoop - ocjena IV). Led je malo mokar što olakšava penjanje, ali kao i na prošlom izletu još ga nije dovoljno formirano i na nekim mjestima nema mogućnosti međuosiguranja.

Sljedeći dan odlazimo na Creag Meagaidh (druga najveća stijena u Škotskoj nakon sjeverne stijene Ben Nevisa). Ogroman potencijal dugih smjerova svih težina. Raspoloženje za težim penjanjem je splasnulo jer je jedan dečko prvi put na zimskom penjanju te se ne možemo dogovoriti tko će s njim penjati. Zato odlazimo u cca 350m kuloar ocjene I/II koji nudi par lijepih ledenih skokova. Naravno da to soliramo i brzo se nalazimo na vrhu. Duga šetnja i popodne smo opet kod auta.

Zadnji dan odlazimo opet na lokaciju od prvog dana i pokušavamo popeti u 2 naveza laganu ledenu liniju ocjene II/III. Međutim Adam, kojem je to prvi dodir sa ledom, ima velikih problema i nakon prvog cuga smo svi skupa prisiljeni na abseil.

9h vožnje natrag, dolazak u London u 3 ujutro, spavanje u kombiju na zadnjoj stanici podzemne, prvi vlak do doma, tuš i ravno na posao.

The Runnel (II/III), M, 100m, sve vodstvo
Goat track Gully (II), M, WI3, 150m, sve vodstvo
Quartzvein scoop (IV), WI4+, 100m, vodio detaljni cug
Raeburn's Gully (I/II), 350m, solo

U prilogu slike i 2 filmića sa ova 2 izeta.

16.& 17.2.2019.

Ovaj vikend sam bio na moru (Swanage) i u Bristolu na suhoj stijeni.
Penjao sam isključivo klasične smjerove do ocjene V. 2 duga smjera (4 i 3 cuga) su bila posebna uživancija.

Link na slike.

Link na filmiće:
Scotland winter climbing 1
Scotland winter climbing 2

Glumac