Les Vosges

Bok svima,

Evo izgleda da krece serijal izvjestaja od gasterbajtera... :)

Uglavnom, pretprosli vikend smo Tena, Antonio (decko iz Zadra) i ja proveli na snijegu. Lokacija je bila Francuska, Les Vosges. To je planinski lanac s najvisim vrhom cca 1400m. Nije visoko, ali dovoljno da se razvije podosta skijalista i penjackih mogucnosti. S obzirom da se Les Vosges nalazi na cca 3 sata voznje od Luksemburga, to nam je idealno za vikend izlet, tako da smo odlucili krenuti u subotu rano ujutro, tamo prespavati i u nedjelju navecer se vratiti.

Vikend smo podijelili na dva dijela - subotnji kad smo hodali po snijegu. Konkretnije, penjali smo lagane grape, nagiba izmedju 35-45 stupnjeva, duljina 200-300m. Penjali smo se po brdu Hohneck (najvise tocke 1363m). Po informacijama s interneta smijesilo nam se 1,5 sati pristupa, no iz konzultacija s lokalnim penjacima saznali smo da se moze pristupiti brdu s druge strane, sto cini pristup od 10 minuta, no dolazi se sa vrha, pa se potrebno prvo spustiti niz jednu od grapa.

Snijega je bilo puno i bio je jako kvalitetan, no vrijeme nije bas bilo idealno jer je na vrhu puhao orkanski vjetar (cca 80+ km/h). To nam je inicijalno zadavalo malo problema jer se nije vidio rub snijega, a s obzirom da tamo zna biti velikih streha, trebali smo navezani pristupiti ulasku u prvu grapu odozgo. U grapama su uvjeti bili dobri, tako da smo taj dan sveukupno uspjeli popeti 4 grape! Odmah s druge strane vrha se nalazi par restorana i jos parsto metara dalje i jedno od dva najveca skijalista u tom dijelu.Tu smo se dobro nasmrdili francuskih sireva, naklopali a onda na spavanac kod slijepca - nasli smo ga preko airbnb-a, jer ful jeftino iznajmljuje svoj stan. Tip je super susretljiv i sve nam je objasnio i pokazao tako da je 15€ po glavi ispalo djabe. Spavali smo u Colmaru.

Nedjelju smo odlucili penjati neke zaledjene slapove, na lac Blanc, koji je pola sata voznje od nasih subotnjih destinacija. Led je zbog prethodnih povoljnih vremenskih uvjeta bio idealan, ali nam vrijeme opet nije bilo naklonjeno - padala nam je kisa cijeli dan, tako da smo proveli cca 5 sati na kisi. Smjerova ima tezina od WI3-5, al mi smo se uglavnom drzali laganijih dijelova. Uspjeli smo se malo penjuckati, a cak smo i potegnuli jedan dvoduzinac, cca 60-70 metara duljine. S nama je bila i alpinisticka skola Francuskog alpinistickog kluba, koji su nas vidjeli jos i u subotu u grapama. Nakon sto smo shvatili da smo potpuno mokri, cetveronoske smo se vratili preko (sad vec poluzaledjenog) jezera do parkinga gdje je restoran na presvlacenje i klopu.

Sve u svemu super izlet, a pogotovo tko nema puno iskustva na snijegu i ledu za dobro upoznavanje. U nastavku saljem i par fotki s izleta.

Pozdrav,
Igor

Smud