Božin kuk (dvodnevni)

Evo i moj izvještaj od vikenda da nadopunim dojmove od Brajkovića...

Zeko, Koki, Ivona i ja krenuli smo dan ranije od zelene zvijeri, u subotu, prema Božinom kuku. Nakon kratke pauze za shopping u Gospiću i kave u Tomislavu stigli smo do kampa Velebit. Ivona nam je sredila smještaj u indijanskom šatoru za 4 osobe, a Deda i njegova planinarska ekipa su dobili crobbiton kućicu. Kamp je dobro sređen, za svaku preporuku. Prepakirali smo se i krenuli prema stijeni. Dogovor je bio da ćemo penjati Koki i ja, smjer L'odore del mare, 6a+, a Ivona i Zeko smjer pored našeg, Il Gigetto, 6a. Traženje smjera se pokazalo malo zaj*banim. Pristup do Božinog kuka traje oko 45min,a počinje s makadamske ceste i ide preko livade, a drugi dio strmim usponom kroz šumu. Nakon ulaska u šumu više se ne vidi stijena pa smo pokušali otprilike pogoditi gdje bi nam mogli biti smjerovi i našli iz 2. pokušaja. Krenuli smo penjati nekad iza podneva.

Malo detaljniji opis smjera jer ga mi nismo našli na netu:
L'odore del mare (6a+, 6a+, 5b+) 150m - smjer divnog imena i zajebanih detalja. Koki je poveo obje 6a+ dužine. Ulaz u smjer je teže pronaći jer je prvi spit dosta visoko, na cca 6m visine, pored stabla. Ulaz je boulderaški i stijena je na tom dijelu malo krušljiva pa treba pripaziti. Odmah nakon prvog spita počinju radijatori i ne prestaju idućih 100m. Oba cuga su konstantno teška, brzo se napumpaju ruke, a noge bole od guranja u radijatore + svaki cug je dugačak preko 45m. Pospitano je, ali ne dovoljno gusto, tako da su neki dijelovi neugodni za penjanje. Meni je prvi cug bio lakši, Kokiju drugi, ali nije velika razlika, zaslužili su ocjene 6a+. Koliko se sjećam Koki nije koristio ni frendove ni čokove, ne znam ni dal bi se našlo kakvo mjesto za postaviti ih. 2. štand je zajednički sa susjednim smjerom, Il Gigetto (koji kreće sa gotovo iste visine a ima 4 cuga!) i štanda se na vrhu izdvojene stijene.
Il Gigetto (6a, 5a, 5a, 5a) prema opisu od Zeke i Ivone ima malo zeznut detalj u 1. cugu koji je ocijenjen s 6a - penjanje preko trbuha na položenu ploču i dalje na trenje do štanda - ali može se riješiti detalj tako da se stane u gurtnu. Ostali cugovi su 5a - radijatori i provlačenje kroz žljeb.

Na zajednički štand svi smo stigli veseli i odmorni, 6a+ cugovi nisu uopće ostavili traga na meni (fotka u prilogu). Kokiju i meni ostao je još 1 cug, 5b+. Da bi ga ispenjali, morali bi prvo abseilati na drugu stranu, preći preko sedla i onda ga ispenjati. Dok smo vijećali hoćemo li ispenjati smjer do kraja, vrijeme je otišlo kvragu. Počeo je puhati vjetar i nositi kišu pa smo odlučili abseilati. Jedva smo dočekali maknuti se s vrha jer je počela grmljavina i grom je udario nekih 800m od nas. Pasmaterfakfakfak. Brzo abseil do idućeg štanda. Kako smo se sklonili od gromova, tak je počela i tuča. I to veličine oraha. J*beno. Stisli smo se ko pingvini i čekali svoj red za spuštanje dok nas tuča udara po ramenima i kacigama. Kada smo se napokon prizemljili, sakrili smo se ispod previsnog dijela stijene i čekali da stane kiša pa se vratili u kamp. Pojeli smo izvrstan rižoto (pohvale chefu Kokiju), popili 2 Plavca i sjeli oko vatre sušiti tenisice prije spavanja.

Drugi dan smo svi odlučili u isti smjer - Rigoletto 5c, 135m. U opisu je navedeno da ima 3 cuga, ali detalj smjera je na samom kraju 1. cuga i u tom trenutku je već izvučeno dosta užeta i ima puno trenja, tako da bi bilo bolje penjati kako je označeno na skici - dakle u 4 cuga. Opis prema tome kako smo Zeko i ja penjali: 1. cug sam vodila i dala bi mu 5b - penjanje po radijatorima. 2. cug je detaljni cug, također radijatori. Ako ne ide slobodno može se navuči na komplet. U vodiču je ocijenjen kao 5c, složili smo se svi da komotno može biti i 6a, jer je baš nespretan. 3. cug je vodio Zeko, označen je kao 5b u vodiču, ali dali bi mu ipak 5c zbog neugodnog detalja na samom početku. Zeko je tu postavio čok, kaže da bi frend bio još bolji. 4. cug ja vodim, težina 5b. Napokon malo drugačiji cug - pola penjanje po ljuskama (jej!) i pola radijatori. Odstup je prekrasan - kratko glonđarenje i malo otpenjavanja, a onda super planinarska stazica skroz do auta.

Nakon penjanja smo se počastili kupanjem u Karlobagu i pizzom u Tomislavu pa zapičili prema Zagrebu.
Sve u svemu super vikend sa još boljom ekipicom (:

Za svakoga tko voli gurati noge u radijatore, grebat si gležnjeve i rezat ruke na oštrim bridovima - preporučam Božin kuk.

Link za slikice.

Pozz,
Iva M.
--

Koki:

jup,
nas četvoro smo se složili da je rigoletto koji je 5c, 5b, 5b u vodiču ustvari 6a, 5c, 5b. ili 5c+, 5b+, 5b .
definitivno jači od 5c!
meni se sve to tamo baš svidjelo. a i pristup mi je oke. to što ne vidiš stijenu iz šume i nije neki bed, pod neki smjer sigurno stigneš!

Iva M