Izvještaj iz Mosoraša

''Ma to bu vam laganini, nemrete fulat...'' umirivao je Tambaca dok smo se kotrljali autoputom prema Paklenici. Subota je bila bas laganini ali frau bluher sam profulao kao rijetko tko. Malo zabavnog tradanja i brzo smo se nazad u smjeru. Sabo je bio odusevljen mojom novom varijantom. Na vrhu smo si uzeli sat vremena cakule i vijecanja oko tog famoznog Mosorasa i odlucili da sutra idemo!
Vecer nas je docekala razdvojene, decki kod Peka s RAK-ovcima a cure negde na divlje s Ž-ovcima. Kod nas je bilo veselo, cak se i pingac zaigrao. Boki je trenutno nedodirljivi as iako mu Sabo puse za vratom.

6:30 se budimo i nakon kratko dorucka ide sparni, dugi pristup. Smjer smo nasli i krecemo. Sabo vodi prvi, sve ide dobro, cak i brzo za nas dva. U trecem cugu vidim da je ostalo jos 5 metara uzeta a Sabo vuce i dalje, standa nigde. Dolazim do njega, imamo neki improvizirani stand spit+cok izgleda dobro pa ja preuzimam i vodim. Vec nakon prvog spita psujem da kak to moze bit cetvorka! Stvari izgledaju sve gore i odjednom izlazim na plocu s ganc novim spitovima i tu postajem uvjeren da smo... fulali, opet! Međutim, imamo neopisivu srecu jer levo od nas, u Nostalgiji, penju Iva Bozic i Sunka. Dve vile velebitske nam potvrđuju da vise nismo u Mosorasu i pokazuju nam stup (5. cug Mosorasa) u koji se moramo vratit. Da nisu naisle, vjerojatno bi bili prvi slucajni ponavljaci (a mozda i bivak team) novog Cujinog smjera ''Besmrtnici''. Aktivirao sam muda i uspio prijeciti dobrih desetak metara i vratio nas u smjer. Tu nam se popravilo raspolozenje, dana jos imamo puno i picimo dalje. Sabu dopada detaljni cug prije kojeg preko nas TRCE Skalec i Vitez u simultanki ne ukapcajuci nikaj po 15 i vise metara.
Detaljni cug je isao maestralno do pred kraj. Sabo mi posteno leti dobrih par metara ali bez ikakvih posljedica. Moram reci da iako je lijepo eksponiran, taj detaljni cug je nekaj dosta grdo i mucno za penjat. E nakon toga slijedi nasa bitka s mladim, zajebanim poskokom. Kamin nakon detaljnog cuga, ful lagan, uzivam penjuci i odjednom u kaminu iznad lijeve ruke vidim repic a brzo nakon toga i glavu s roscicem. ''SPANAJ,SPANAAJ, POSKOK!!!'', velika je sreca da je bio blizu spita. Dobrih 20 min ga gađam granama, udaram po stijeni, jebemu mu mamu poskocicu ali ovaj ne mice. Desno i lijevo ploce, nemam kak fulat vise neg moram bas kroz kamin. Sabo me spusta i sjedimo tak cug i pol od kraja, sad vec umorni i usrani. Zovemo okolo za savjet ili eventualno koji tope rope s vrh ali ubrzo kuzimo da ne smijemo bit picke. Vracam se nazad u kamin ovaj put s pol kile kamenja u dzepovima i krecem bombardirat. Ovaj smrad kapitulira i bjezi u rupu. Zadnji cug Sabo na izmaku snaga ali cim smo izasli slavimo i srcemo ono malo vode kaj je ostalo. Ubrzo dolaze Deotto, Njec i Glumac (penjali Kaču) pa svi skupa krecemo prema doma. Umorni i s novim, srecom, jeftinim iskustvima stizemo u Zg negde oko pol 1.

P.S. u smjeru je ostavljeno i jedno iznenadjenje pa ko bu ponavljao nek dobro gleda u drugom cugu :)

Brajksi