Izvještaj Kogel

Marko Bejuk i ja smo jucer otisli na Kogel u Kamniske Alpe penjat Zupanovu smer.
Trebali su s nama jos ici 2 jaka momka ali su otkazali zbog svakojakih problema pa smo na kraju otisli samo nas 2. Polazak malo iza 6 iz Zg, 2h voznje, 1.5h pristupa (nekih 1000m visinske po konstantno strmom putu) i vrlo lagan pronalazak ulaza u smjer.

Odmah nas pri dolasku hladan vjetar i niska temperatura podsjeca da smo ipak u Alpama. U prva 2 cuga ne osjecamo prste na rukama, i jedva osjecamo one na nogama. Stijena je na nekim mjestima i mokra. Pada i snijeg. Ocjena prava sitnica, IV+/V.
Nakon toga smo se malo zagrijali pa je islo lakse (izaslo je na kratko i sunce izmedu oblaka) te dolazimo do polovice smjera. Tu gledamo sto bi dalje (ako nas lose vrijeme ulovi u gornjem dijelu smjera bit ce veselo). Imamo i opciju preckati desno u laksi Virensov smjer (IV+). U svom tom mozganju meni ispada mobitel iz dzepa i leti dobrih 100m nize na kamenje. Zamolio sam Marka ako mozemo dalje kracim putem jer sam zelio potraziti sto je ostalo od tog mobitela.
Uzevsi u obzir sve navedeno, idemo laksom varijantom i zavrsavamo dalje po Virensu.
Odstup ide po stazici i nije uopce tezak. Snijeg ne prestaje padati.
Ispod stijene uspjesno nalazimo mobitel koji jos uvijek radi (puknuo mu je ekran). Nakon toga picimo natrag u dolinu, piva i u Zg.

Kogel mi se jako svidio zbog super kvalitete stijene, a Zupanova smjer nudi jako lijepo penjanje.

Na putu do dolje se slazemo da je obavezan povratak na Kogel i dovrsetak smjera.

Zicajte Marka za slike i snimke. Ja ih imam nesto na mobu koji upravo idem skupit s popravka pa mozda i ja nekaj stavim ako sve bude radilo.

P.S.
Samsung A20e ako vas zanima koje cudo moze prezivjet savijanje nakon pada u Kaci bez puknuca ekrana, te pad sa cca 100m na kamenje gdje puca ekran ali se kuciste izravnalo :)

Glumac