Dragmanica Delux-Guide paket za dvoje

Vec sam neko vrijeme htio u taj smjer i gruntal si kak bi Sabo i ja to napali, znao sam samo da je ozbiljno penjanje u pitanju (VI- detalj ili A2) ali da je 2013. pokojni Milas preklinao dosta toga pa da je dobro opremljen.

U subotu nam se javio Kranjec i tad mi je naglo proradila hrabrost pa sam ga pitao jel budu ti standi drzali nas 3 - veli on ma bez frke i tak je pala odluka. Oko 9 smo jos pili kafu s Kokijem, pobrali halfove i krenuli prema Bjelskom.
Na pristupu sam vec izmenil litru vode boca-znoj i shvatio da ce nas przit ko ludo.

Nakon kratke analize smjera, postizemo konsenzus kam u prvi cug i ja to krecem vodit. Nije mi se cinilo tesko ali dugo nisam bio u klasiku i glava je radila pod nemilim suncem. Standam 3 metra ispod originalnog standa u poprilicno neugodnoj vertikali na dobar klin i tak-tak frend. Tu imamo petljanje uzeta i zastoj ali Kranjec ulazi u svoj Guide Mode. Sjecam se da je zadnji put aktiviral to u Dolomitima i velim potiho Sabi da ovo inace kosta dvesto eura u Alpama, PO GLAVI! Standamo svi skupa u Dragmanovom bivku koji je stvarno rajska polica, u hladu s predivnim pogledom a velicine king size kreveta.

Sljedeca dva cuga je dakle vodio Kranjec, kroz detaljni bolder pa kamincina pred kraj. Ima def. dobrih i cestih klinova ali i uz to, smjer je ozbiljan klasik i imas kaj u njemu delat. Bolder detalj nitko od nas nije prosao slobodno, tezi je od 5b da ga j! Dogovor je da sljedece sezone Sabo i ja vodimo Kranjeca a on mora rijesit taj detalj kao prvi. Stijena je dobra ali rekao bih za alpske standarde.
Zadnji cug je rijetko odurna formacija stijene, vlazna, mracna ali nekak fora za penjat. Prolazi se ispod divovskih kamenja uglavljenih u kaminu i sve je nekak trulo i zeleno.

Na vrh izlazimo nakon 3 i kusur sata, Kranjec mora nazad pod smjer po naocale a Sabo i ja cupkamo prema domu. Lupimo pivu svi skupa, pozdravili smo onog domara koji je sudjelovao na mucilistu prosle godine i picimo nazad za Zg.
Sve u svemu, lepi, ozbiljan klasik, definitivno cemo mu se vratit. Kranjecu smo duzni jos pivi u ovim narednim vrucim danima.

Serbus !

Brajksi