Biokovo, GDSK 2020. (by Sabo)

Vraćamo se s Dabrova te shvatim da je vrijeme napokon složit izvještaj s Biokova od prošlog tjedna, s obzirom da smo riješili preko 1500m stijene. 5-člana banda (Glumac i njegov ljubimac Caddy kao predvodnici, Zeko, Koki, Romana i ja) smo odlučili spojiti GDSK s ostatkom tjedna te smo se u ponedjeljak ujutro zaputili prema Omišu. Popodne dolazimo te penjemo sportive u kanjonu. Ništa vrijedno spomena osim da sam ja u relativno lošijoj formi i da Glumac puno sere, a i dalje se po kompletima navlači u 6b+u. Usprkos mojim upozorenjima o sotonskim zbivanjima pored groblja i crkvica, spavamo pored male crkvice. Idući dan penjemo duge sportske u sektoru Ilinac. Zeko i Romana rješavaju Ramba(6a, 230m), a Koki, Glumac i ja penjemo Stargate(6a+, 240m) odnosno nekakvu varijantu jer smo prve dvije dužine popeli smjer pored (nema ga u vodiču), pa prečkali nazad u smjer. Moj dojam smjera je da je dužina poslije detaljnog teža od samog detaljnog. Ima fora snimak kako psujem nebesa, a za to ćete morat platit. I dalje smatram da je to posljedica moje lošije upenjanosti. Inače, svi smo slobodno prošli sve. Spavanje pored nekog vodovoda ili antena za signal ili šta ono već je, a srijeda donosi loše vrijeme, te ju koristimo za odmor i rekuperaciju u apartmanu u Baškoj.

Naspavani i odmorni se u četvrtak odlučujemo za Tommy (6b, 300m). Tamo srećemo Keti i Miću(Mićo je iz Osijeka, 80ih je bio mlada nada jugoslavenskog alpinizma. Smiješan lik, izgleda kao netko komu se ustaješ u tramvaju, ali sve cugove on fluentno prolazi. Na odstupu trči po sketchy siparu...). Tommy je jako mekano ocijenjen te svi idemo slobodno, detaljni cug je kratak i jako fora, ali jedini drži ocijenu. Kasniji 6a-ovi su nemaju veze s ocijenom, tako da toplo preporučujem smjer svakoj navezi koja efektivno penje 6a, 6a+ . (Detaljni cug se lagano istehnicicira ako ne ide slobodno). Za one nabrijane postoji varijanta odradit 6b cug iz Born to livea. U tom smo završili Koki, Glumac i ja te smo detalj uz jako puno tegoba i psovanja prošli. Doduše, linija je izgledala jako fora (s tim smo se tješili). Odstup preko vrha Malog Borovca, treba uzet obzir da to dosta traje pa treba efektivno penjat. Spavanje u masliniku, a za petak se priključujem Glumcu i Romani u Dalmatinskom snu (6b, 600m).

Buđenje u 5 te izlazak na buru i mrzlo jutro. Užasno odvratan osjećaj. Opet se treslo i psovala su se nebesa dok se spremao čaj. Odrađujemo pristup u sat vremena (zaslužno činjenici da Romana i Glumac imaju motor u dupetu pa ja nisam imao baš izbora nego hodat (jako brzo hodat) i šutit), te smo pod smjerom u 8. Prvih 300m rješavamo u nešto manje u 3h, naizmjenično smo penjali te je to dosta fluentno išlo. Drugi dio smjera (6b, 6a+, 6b, 6a, 6a+, 3, 6a, 3) je totalno druga priča. Cugovi su jako konstantni, ozbiljne šestice, a već u prvom 6b-u poslije velike police smo se pozdravili sa slobodnim prolaskom. Te tvrde cugove se Romana i Glumac izmjenjuju u vodstvu i vrhunski ih čupaju (Svaka čast! Glumac je potvrdio status jednog od glavnih matičarskih aseva, a Romana je odmah korak iza njega). Moja uloga je bila da zihram, jedem, prdim i dijelim Hell po štandovima. Drugi dio je gotov za 6 sati, odstup odrađujemo za sat i po (napomena: ne davati Romani energetsko piće jer smo doslovno trčali 80 posto odstupa). Jednog dana bi volio i ja tako. Zeko i Koki nas skupljaju te idemo na zasluženo rođendansko pivo.

Subota kasnije buđenje, Glumac, Romana i ja ulazimo oko 12 u Klondike(6a, 170m), rješavamo za sat i 40 te pravac plaža. Vrijedno spomena je da sam prvi put vidio Glumca NEnabrijanog na ulazu u smjer. Lijep prizor za promjenu. Najveća vijest tog dana je da je Tomašek oslobodio Born to live (7b, 500m), nakon što su prije njega to neuspješno pokušavale naveze Čujić-Lovrinović(Mosor) te neki nabrijani rakovci. Ave Tomašek! Drago mi je da te znam. U nedjelju se Romani i meni priključuje Barbara. Rješavamo Bez Sunca se ne može(6a+, 130m). Šestice opet imaju dojam malo ozbiljnijih petica, posebno zadnje 2 6a+ dužine. Smjer je odličan, zahvale idu Zeki za preporuku. Absajl, klopa te pravac nazad u kišni i hladni Zabreg.

Link za fotke, toplo preporučam da bacite oko. Koki je uz Glumčevu pomoć napravio vrhunske stvari.

Sabo