Dolomiti i Švicarske alpe

Ove godine se Nikoli (Prpiću) i meni smilovala prognoza pa smo uspjeli 10-ak dana biti u Alpama. Uvjeti za 4-tisućnjake su bili koma pa smo se držali suhe stijene. "Ukratko" dojmovi ako se netko ima slične planove… Svake godine do sada su mi promakli Dolomiti prvo zbog posla onda zbog korone, ali napokon smo uspjeli otići za produženi vikend 12.08.-15.08.2022. 1. Via del Buco (varijanta), IV, 280m, Piccolo Lagazuoi Piše varijanta jer smo promašili smjer, a što više gledam razne skice sve mi se više čini da smo promašili ceo fudbal. Izlazni dio za koji znam da smo bili u pravom smjeru je odlično osiguran i kompaktan. Naša varijanta je išla lijevo od smjera, slabije osigurana, a i dalje ne znam od kojeg smjera su štandovi na koje smo mi naletili. Kad smo konačno zaglibili u nešto teško i mokro nagovaram Nikolu (vrlo smireno i apsolutno bez psovki) na abseil prema pravoj liniji jer vidimo gdje penju sve ostale naveze. Nakon smjera planinarimo po stazici do vrha, a odstup je vrlo kratak i košta samo 17€ :) Zaključak dana: Rockfax nije Sveto pismo, treba ipak malo zaguglat skice.

Negdje u našoj varijanti

2. Rampa del Torso, IV+, 300m, Piz Ciavazes Super smjer sa logičnom linijom, kompaktnom stijenom i konstantne težine sve do izlaznog dijela. Prvih 7 cugova su četvorke koje kreću sa pukotinom koja prelazi u uzak kamin. Samo u detaljima bude klin (1 ili 2 po cugu), ali mogu se postavljati vlastita međuosiguranja u težim dijelovima - mi smo nosili set frendova i čokove. Štandovi su na alkama. Trebalo nam je oko 4:30h za smjer. Izabrali smo ga zbog Bokijeve preporuke da ima jedan od najljepših odstupa pa laganini guštamo bez žurbe nazad do auta.

Ispod najužeg dijela kamina

Zadnji dan smo vidjeli oblačak na nebu i zaključili da ipak treba malo odmorit pa jedemo sladoled u Cortini. U Švicarsku smo zapičili 20.08.-30.08.2022. i za početak smo se smjestili u kampovima kod Vispa. Izgleda da Švicarci ne briju toliko na kampiranje, jer su svi kampovi poluprazni i nisu potrebne nikakve rezervacije. Cijene su oko 15-18€ po osobi sa svime uključenim (taksa, šator, struja, vreća za smeće, tuš), uz free korištenje vanjskih bazena kojeg su imala oba naša kampa. Za prvi dan malo penjamo sportiće, a idući dan odlučujemo na Wiwannihorn kojeg nam je prošle godine u Chamonixu preporučio jedan vodič. Pristup traje 1:30h i kreće sa parkinga Foxtritt koji je na kraju makadamske ceste iznad mjesta Ausserberg, ali za vožnju po cesti i taj parking potrebno je platiti taksu preko parkirnog automata. Može se platiti samo u švicarskim francima koje naravno nismo imali jer svugdje primaju eure po dobrom tečaju pa smo zagnjavili lokalnu baku da nam razmjeni novce i usput objasni kako sve funkcionira. Za parkirno mjesto treba upisati broj 500 (nismo nigdje našli upute za to) i onda uplatiti 5 CHF za 1 dan ili 8 CHF za 2 dana. Nakon dobrih 45min zajebavanja s automatom i žicanja bake uspijevamo kupiti kartu. Budući da nismo htjeli spavati u planinarskom domu nosimo sa sobom šator i ostalu opremu za kampiranje. Jedno 5min ispod doma smo našli (relativno) ravnu površinu za šator koja se ne vidi ni iz doma ni sa staze pa tamo ostavljamo stvari i idemo penjati.

Pogled sa staze

3. Prelude, 5a, 170m, Kleines Austgekommenhorn (2690m), gnajs Kratki smjer taman za upenjavanje na gnajsu i isprobavanje trenja. Sve drži za poludit, guštamo i trčimo kroz njega za 1:30h. Odstup je okolo po stazi i brzo smo natrag kod planinarskog doma na pivi i štrudli.

Smrt alpinizmu

4. Steinadlerroute, 5c (5a obl.), 450m, Wiwaniihorn (3001m), gnajs Za idući dan biramo smjer koji je u vodiču preporučen kao jedan od najljepših u toj stijeni. Ulaz je označen, cijeli je odlično spitan, štandovi su uređeni i iako je popularan nije uopće izlizan. Petice su uglavnom ploče na trenje, a detalj 5c prečkanje ali odlično osiguran. Na kraju smjera još ima II-III terena kojeg treba odglonđarit do izlaska na greben, pa dalje grebenom koji je povremeno eksponiran do vrha. Trebalo nam je oko 4:30h za izlazak do grebena. Odstup je otpenjavanje po grebenu, kratki abseil pa dalje šetnja po planinarskoj stazi. Još malo chillamo u domu pa nakon cuge i štrudle krećemo dolje prema autu.

Slab slab slab Na ulazu u detalj Izlazak na greben

Idući dan smo se odvezli autom do Täscha pa biciklirali do Zermatta i Zmutta (jer su auti zabranjeni bez posebne dozvole). Obilazimo dućane i jedemo sladoled s pogledom na Matterhorn. Preseksi. Usput smo se raspitali za uvjete i potvrđuju nam da su glečeri banana, kamenje se odranja, dio vodiča ne želi voditi ture. Više sreće drugi put, ne pada nam se u pukotine pa se držimo samo suhog.

Matterhorn

5. Alpendurst, 4c, 350m, Jägihorn (3206m), gnajs Budući da su domovi skupi, a lijeni smo stalno nosit opremu za kampiranje, isplanirali smo jednodnevni izlet na Jägihorn. Iz Saas-Grunda smo (skoro) prvom žičarom došli do Kreuzbodena i nakon toga još pristupali oko 1:30h do smjera. Opisan je kao najljepši smjer u stijeni sa čak 5 zvjezdica u vodiču. Forica je. Konstantna četvorka kroz koju se vrlo brzo krećemo jer je trenje odlično, a većina cugova je dovoljno kratka da se mogu spajati. Uspjeli smo prvi biti pod smjerom, ali cijelo vrijeme nas ganjaju vodiči pa ne stižemo pretjerano uživati sve do vrha. Na vrhu nas grije sunčeko, puše vjetrić, pa uzimamo dugu pauzu i uživamo u pogledima prije spuštanja. Pro tip: povratna karta za žicu je 39 CHF, ali ako se spava u kampu u Saas-Grundu onda je besplatna - to su nam otkrili Česi s kojima smo se vozili u žičari.

Pogled s vrha

Na povratku još odlazimo u Saas-Fee gdje se svake godine održava svjetsko prvenstvo u lednom penjanju. Garaža u kojoj se organizira natjecanje je kroz godinu dostupna za dry toolanje za 10 CHF. Nismo isprobali, ali izgleda jako dobro.

Ice dome

Idući dan zbog lošije prognoze malo bicikliramo po lokalnim selima i penjemo sportiće do kiše. Penjali smo iznad Briga u sektoru Guide, doslovno 30 sekundi pristupa od parkinga. Zaključujem da mi se gnajs ne sviđa kad je izlizan. Iduće jutro krećemo prema Martigyju jer se želimo približiti granitu.

6. Le Troubayet, 5b+ (5a obl.), 150m, gnajs Za opušteniji dan smo izabrali kraći smjer blizu Martignyja kod mjesta Vens. Dobro osiguran, na stijeni koja završava u borovoj šumici. Pristup i odstup su kratki pa ne žurimo. Na povratku smo stali u Cafe la Crevasse na fondue i udavili se u suludoj količini sira.

Guštanje u smjeru sirrr

Željni granita nakon ručka smo se odvezli u kamp kod Champex-Laca da što ranije idući dan stignemo na žičaru Breya od kuda kreće planinarska staza za dom Cabane d’Orny. Povratna za žicu je 19 CHF. Do planinarskog doma treba oko 2h. Spavanje u domu je s Alpenverein iskaznicom trebalo koštati 30 CHF, aliii kad smo došli tamo domar nam je naplatio i “taksu za kuhanje” još 20 CHF, odnosno taksu za, kako je on objasnio “povećano trošenje vode”, jer nismo uzeli polupansion koji je suludih 79 CHF. No dobro.

7. Voie bon accueil, 5b (4c obl.), 160m, Aiguille de la Cabane (2999m), granit Prvi dan penjemo kraći smjer da konačno isprobamo penjanje na granitu. Položene četvorke su mi super, boulder detaljčić na oblim grifovima nešto manje, ali barem se ništa ne odranja. Smjer je super spitan, štandovi uređeni. S vrha radimo kratki abseil i dalje otpenjavamo/hodamo do planinarskog doma. U domu nema Wifija, a vani puše hladan vjetar pa igramo Sudoku i čekamo 21h da baš ne legnemo u krevet dok je još nije ni zašlo sunce.

Boulder detaljček

8. La Moquette, 5b (5a obl.), 300m, Aiguille d’Orny (3150m), granit Idući dan krećemo dovoljno rano iz doma i za oko 30min prvi dolazimo pod smjer. Ulaz je nekoć bio označen natpisom koji je gotovo potpuno izblijedio i ima mali komadić tkanine/tepiha ispod prvog spita. Još jedan super smjer, kompaktan, dobro osiguran sa ludim trenjem. Štandovi su uređeni i cugovi nisu dugački pa smo neke i spajali. Trebalo nam je 3h za ispenjat ga. Sa vrha smo napravili jedan abseil i onda malo glonđarili do planinarske staze. Umjesto štrudle pao je Raclette u domu.

Sjene na granitu Na vrhu Aiguille d'Ornyja

Nakon toga je bilo najavljeno pogoršanje prognoze pa smo si povratak do Zagreba prepolovili odlaskom u Gardaland. tl;dr izvještaj: svi smjerovi su za preporuku, jako lijepi, realnih ocjena, odlično osigurani, s dobrim trenjem. Svi su točno opisani u vodičima koje smo kupili i koji su od idućeg tjedna dostupni u knjižnici Matice: Plaisir west I i II, izdanje 2019.

Iva M